top of page

Samička pro Arnošta

Ve Velké výzvě 2021 nadační fond podpořil chov exotických ptáků v Děkanské zahradě v centru Pelhřimova. Chovatel pan Růžička, kterému všichni ptáci ve zdejších voliérách patří a který zde o ně dlouhá pečuje, si podal žádost o pomoc s pořízením partnerky pro pětiletého papouška Arnošta rodu Ara ararauna. Ten trpěl samotou a z ní vyplývajícím sebepoškozováním.


Ary jsou neuvěřitelní ptáci! Jen považte, délka téměř metr, věk, kterého se mohou dožít je kolem 40-60 let. Impozantní zobák mu nenarostl náhodou - slouží ke zdolávání tvrdých tropických ořechů. Pokud jste měli někdy v ruce takový pekanový, či dokonce para ořech i s obalem, jistě pochopíte, k čemu byl takový mocný nástroj vyvinut. I pro člověka s kladivem v ruce není snadné se pro chutnou pochoutku uvnitř dostat. Ořechy tvoří značnou část jídelníčku těchto fešáků. Zároveň je potřeba zobákem upravit, či dokonce zhotovit hnízdní dutinu. A nevěřili byste, jak je možné použít takový silný nástroj k láskyplnému probírání i těch nejmenších pírek na krku svých protějšků.

Ararauny nejvíce ohrožuje především úbytek přirozeného prostředí a částečně i obchod se zvířaty. Když už se ara chová v zajetí, je nutné, nabídnout mu ideální podmínky. Tedy prostornou kombinovanou voliéru s možným výletem ven, velice pestrou a oproti ostatním papouškům, specifickou stravu, obsahující výrazný podíl ořechů, ovoce a v neposlední řadě partnera svého druhu. Ararauny patří k velmi inteligentním druhům ptáků a dlouhodobý chov bez partnera není vhodný.


Na chov tohoto druhu se pan Růžička léta chystal a zároveň léta neměl odvahu. Obával se specifického krmení a prostoru. Zlom v tom přinesla informace od kamaráda, který objevil nedaleko Plzně čtyřletého samce. Chovatel měl pár těchto ptáků pravidelně odchovávajících mláďata. Arnošt mu bohužel z jednoho odchovu zbyl a trávil život osamocený a v malé voliéře. A bylo rozhodnuto! Voliéry v Děkanské zahradě mu mohou umožnit mnohem více prostoru, za léta zkušeností zmizely i obavy ze stravy a tak mu pan Růžička nabídl v Pelhřimově nový domov.

Osamocení ptáci se velice často nudí a poškozují se – a Arnošt nebyl výjimkou. Je to většinou dáno vysokou inteligencí a samotou. Již po přivezení Arnošta, bylo vidět, že si ucvakával několik křídelních letek a částečně si probíral dlouhá ocasní pera. Samička by ho tedy vytrhla z jeho samoty a on by se věnoval jí a nikoliv aktivnímu probírání svého peří.

Dobrá věc se podařila. Vznikl projekt na pomoc s nákupem samičky na Darujme.cz a lidé dostali možnost přispět Arnoštovi na vytouženou partnerku. Jeho příběh se dokonce dostal do místních i celostátních médií a také díky tomu se vše seběhlo velice rychle. Našel se dárce, který samičku Karin Arnoštovi věnoval. Částka, která se vybrala na její nákup bude použita na další rozvoj chovu papoušků v Děkanské zahradě, a to na nákup nového páru druhu ara malý (Ara severus, Linnaeus, 1758). Ten proběhne na podzim 2021, z letošních mláďat.

Chovatel velice děkuje všem soukromým dárcům, kteří na papoušky přispěli, chovateli z Liberce, který Karinku věnoval a Nadačnímu fondu pro Pelhřimovsko za spolupráci.






bottom of page