top of page

Potraviny, kempovné a cestovné pro děti z pěstounských rodin

Letní sportovní aktivity pro děti– výuka vodáckého sportu o letních prázdninách 2023 - jste podpořili ve třech Malých žádostech u NFP.

Pomohli jste s náklady na tři vodácké výpravy mnoha dětí z náhradních rodin na Pelhřimovsku. Za Váš dar se nakoupily suroviny do polní kuchyně a zaplatilo se ubytování ve stanech a cestovné na Slovensko.


Výuka vodáctví je pravidelnou letní sportovní aktivitou spolku Pěstounské rodiny Kraje Vysočina pro děti a mládež z náhradních rodin. Dětí je v jednom turnusu maximálně 16. V termínech od 10. - 15. 07. 2023 na řece Berounce a jejích přítocích, 7.-12.8. na řece Otavě a v srpnu na slovenské řece Oravě děti rozvíjely své sportovní dovednosti v kolektivu dětí s podobným životním údělem (nevyrůstají u svých biologických rodičů).

Personální zajištění na vodě tvoří zkušený tým dvou vodáckých instruktorů a jeden zkušený dospělý pomocník. Další dospělá osoba pak zajišťuje týlové zabezpečení tedy převážně kuchyň. Všichni jsou znalí problematiky citové deprivace přijatých dětí a zároveň mají odborné předpoklady zvládnout v kumulovaných funkcích vše potřebné, co souvisí s pobytem dětí na takovéto akci. Kromě zmiňovaných dětí bude mít akce dopad i na jejich pečující osoby (cca 20 osob), neboť si můžou odpočinout od náročné výchovy svěřených dětí. "Naše motto je Rodinu potřebuje každé dítě", říká paní Monika Dietrichová, dlouholetá pěstounka a spoluzakladatelka spolku. Každé dítě se rodí jako čistý zázrak. Prostředí jeho dětství jej pak dotváří. Některé děti mají složitější životní start, který pomáhá řešit umístění do náhradní rodiny. "Organizace Pěstounské rodiny Kraje Vysočina byla založena v r. 2005 samotnými náhradními rodiči, kterým chybělo sdílení, a chtěli trávit společný čas. Nynější naše činnost se řídí podle zákona č. 359/1999 Sb. O sociálně-právní ochraně. Naší hlavní a nejdůležitější činností je doprovázení pěstounských rodin (dlouhodobých i na přechodnou dobu) v rámci dohod o výkonu PP a PPPD. Naší srdcovou záležitostí jsou každoroční zimní a letní sportovní aktivity pro děti a mládež z náhradních rodin. V létě vodácká soustředění, v zimě naopak pořádáme lyžařské a snowboardové aktivity.

V průběhu roku pořádáme vzdělávání pro pěstouny, pomáháme jim při setkávání přijatých dětí s biologickými rodiči či blízkými lidmi. Účastníme se různých workshopů a konferencí a spolu s dalšími organizacemi připomínkujeme zákony týkající se náhradní rodinné péče.

Již mnoho let chodíme na základní a střední škol, ale i do gymnázií a na vyšší odborné školy příp. i na VŠ, kde přednášíme dětem a studentům o náhradním rodičovství. Pracujeme na osvětě náhradního rodičovství v rámci svých vlastních aktivit či různých projektů" informuje o činnosti spolku paní Monika Dietrichová. Váš dar pomohl aktivní komunitě kolem pěstounství na Pelhřimovsku vytvořit dětem z náhradních rodin na Pelhřimovsku nezapomenutelných a důležitých tři krát pět dní. Děkujeme Vám.


Hlášení z Berounky a Mže

V pondělí 10. 07. 2023 vyjel z Pelhrřimova konvoj tří aut s vozíky naloženými veškerým vodáckým vybavením a vybavením na týdenní pobyt v přírodě čtyř dospělých a čtrnácti děí. Konvoj dojel a rozbalil tábor u Ejpovického jezera poblíž Rokycan na klidném místě pod vzrostlými břízami. První den měla vodu řeka Mže takže následovalo její splutí. Další dny všichni pokořovali různé úseky řeky Berounky. Kdo neuměl kanoii nebo kajak ovládat, naučil se to. Kdo uměl trošku, zdokonalil se. Někteří už šli i do vyšších levelů a učili se najíždět do proudů, eskymácké obraty atd.

Na suchu se o partu osmnácti hladových krčků staraly dvě šikovné maminy, které dokázaly v polních podmínkách za strašného vedra vykouzlit dobrá domácí jídla. Třešničkou na dortu tohoto zájezdu je vždy úžasné kazždodenní koupání v nádherném jezeře, čemuž odpovídají nejen úsměvy dětí, ale i jejich opálená a vypracovaná těla. Počasí bylo víc jak super, teploty atakovaly každý den 30 stupňů Celsia, pršelo jen jednu noc. Děti odjížděly spokojené a celý týden proběhl bez problémů a bez úrazů.



Hlášení z Otavy

Dobrý den Vám všem v nadačním fondu,

hlásíme, že jsme v termínu 07. - 12. 08. 2023 prožili další vydařenou týdenní sportovní aktivitu, tentokrát na řece Otavě. Z důvodu větší nemocnosti jsme s sebou měli jen 11 dětí. Spolu s dětmi z náhradních rodin s námi jely i dvě děti z dětského domova Horní Planá. Z Pelhřimova jsme vyjížděli za prudkého deště, ale cestou se počasí čím dál tím víc lepšilo a po dojezdu na tábořiště, v kempu ve Velkých Hydčicích, jsme stavěli stany už za sucha. V úterý jsme se věnovali nejprve nácviku záběrů pádly na suchu a bezpečnosti jízdy na kanoích a kajacích - to vzhledem k dost vysokému stavu vody v řece, abychom předešli zbytečným cvaknutím hned na začátku. Středa opět od rána až do pozdního odpoledne propršela. Kupodivu, dětem to ani trošku nevadilo, nikdo z nich si nestěžoval, ba naopak se to všem líbilo, protože na vodě byli jako skupina sami a dešťové kapky tvořily na řece nádherné obrazce. Líbila se jim i příroda kolem - zase po dlouhé době to byla parta dětí, která si všímala i krásy kolem sebe a děti si dokázaly i společně hrát - badminton, líný tenis i fotbal. Na jezech se děti společně koupaly, večer zpívaly u táboráku. Hrnce děti i dospělí vyjedli každý den do dna. Na konci týdne nás už sužovala velká vedra. Všechny děti odjížděly domů zdravé a spokojené. Jen Samuel s dětského domova by s námi ještě chtěl zůstat.

Hlášení ze Slovenska

Ve druhé polovině srpna (od 13 do 17. 08. 2023) se vypravilo na vodácké soustředění na slovenských řekách celkem 6 účastníků. Za čtyři dny sjeli 70 km řeky Oravy, Váhu a Turiece. Počasí bylo nádherné a řeky svižné, vhodné pro pokročilejší vodáky. Byl čas i na nácvik vodáckých dovedností v peřejích a v proudech. V průběhu splouvání potkali i několik hradů například Oravský a na Váhu Strečno. Došlo i na koupání se v bazénu, který byl součástí kempu v Dolním Kubíně. Účastníci se vrátili spokojení a zdraví s tím, že příští rok hodlají pokořit polský Dunajec.

Děkujeme za Vaši stálou finanční podporu. Jsme za ni velmi vděční.Fotky posílám dvě - zbytek máme na videu.


Historka ze života pěstounské rodiny

Vzpomínky na vodu

Máme doma „nové“ malé děti. Nejmladší chlapeček byl s námi v létě poprvé na vodě. Sjížděli jsme Vltavu. Po půl roce si na vodu vzpomněl a povídá: „A maminko, jak to je? V kanoi vepředu sedí háček, vzadu kormidelník a uprostřed je to marcipán?“

Co myslíte je to marcipán nebo porcelán?

Comments


bottom of page