top of page

Zvuky, barvy, hlasy kaple sv. Anny - Jana Vondrů


Víte, že na kopečku kousek za Pelhřimovem chátrá krásná stará kaple? Víte, že to býval oblíbený cíl vycházek a že ne tak dávná historie dělala vše pro to, aby tuto památku zničila?


Zvuky, ruchy a hudba, barvy a šeď, hlasy, zpěvy, autorské texty, divadlo pro děti i velký lidi. S cílem upozornit na opomenuté místo a pomoci tak jeho záchraně, zorganizovala v sobotu 19.6. Jana Vondrů, místní rodačka, operní pěvkyně, třetí ročník neobyčejné kultury v kapli.


Program začal po páté hodině horkého dne veselou pohádkou Žabáci o dvou nerozlučných, lehce zmatených přátelích.

Následovalo divadlo pro velké Lachende Bestien, autorské čtení se křtem knihy Povídky maloměstské Filipa Zrna, zpěv a hudba zpěvačky píšící své vlastní texty, hrající na kytaru, milující lidovou hudbu Anežky Matouškové a Martina Debříčky (saxofon, klarinet), muzikoterapeutické Ora Rangi, zpěv Jany Vondrů a spol. a surrealistické vystoupení kytarového dua, patronů kaple Manollo při svitu svíček a promítání filmu Jana Švankmajera.

To vše v kulisách kaple, přírody a výtvarna Marka Fexy, Jakuba Minářů a Jendy Peknika.




Jsem svědomím těch, kteří ztratili víru a úctu k člověku. Jsem varováním těm, kteří by je následovali. Jsem nadějí všem, kteří hledají poznání, sblížení a usmíření. Vejděte.“


Tento nápis ze zdi kostela Narození sv. Jana Křtitele ve Vysoké u Chebu by mohl být i na zdi kaple sv. Anny u Pelhřimova, protože mají společný osud. Obě stavby patří mezi 1600 kostelů, kaplí a kapliček, které byly úmyslně, či neúmyslně poškozeny v letech 1948-1989 komunistickým režimem. Dalších 2600 těchto staveb bylo v tomto období zničeno. Kaple sv. Anny má však naději na probuzení a záchranu.


O historii a současnosti kaple se více dočtete na stránkách sdružení Zelené srdce:





bottom of page