top of page

Sušička pro Zdendu

Devítiletý Zdeněk Vála ze Starých Bříšť vypadá na první pohled jako zdravý kluk, ale kdo ho zná lépe, tak ví, že to docela tak pravda není. Má vzácnou genetickou vadu Hypohydrotickou ektodermální dysplazii. Vlivem tohoto onemocnění má celou řadu obtíží, které mu znemožňují běžné aktivity.



"Moc rád sportuji. Můj nejoblíbenější sport je florbal, kde jsem zdatným brankářem, ale protože moje tělo se neumí samo ochlazovat, tak se sportovním aktivitám mohu věnovat jen okrajově. Mé okolí a já musíme být vždy připraveni na případný kolaps organismu. Kůže na mém těle má sklony k tvoření šupin, což je velký problém, protože to pro mě znamená riziko vzniku zánětu kůže. Musím mít speciálně oblečení, které se pere samostatně a z důvodů předcházení rizik vzniku zánětu kůže je nutné jej sušit v sušičce. Sušička na prádlo nám doma momentálně chybí, a tak mám často bolavá místa na těle, které jsou kryta fáčem. V tomto stavu nemohu sportovat vůbec a jsem izolovaný od kamarádů a pohybových aktivit. Pokud bychom měli sušičku na prádlo mohl bych sportovat o trochu víc, neměl bych tolik zánětlivých projevů na kůži a měl bych větší radost ze života a se mnou celá moje rodina. Pomůžete mi vybrat peníze na sušičku prádla? Mockrát děkuji. Zdenda."

Zdeněk si podal u NFP Malou žádost. Díky individuálním dárcům, kteří mu přispěli přes fondem vytvořený projekt na dárcovské platformě, se podařilo vybrat peníze, za něž rodina mohla koupit vyhovující sušičku a ještě zbylo na telefon pro Zdendu. Všem děkujeme.


bottom of page