top of page

Kulturní léto na hradě Orlíku

Obecně prospěšná společnost Castrum vznikla v roce 1997 a aktivně pečuje o hrad Orlík nad Humpolcem a další památky v okolí, kde pořádá celoročně řadu kulturních a osvětových akcí.


Filmový festival s desetiletou tradicí Film a dějiny se uskutečnil 21.-23. srpna 2020. Promítalo se v sálku správní budovy a večerní projekce byla přímo na hlavním nádvoří hradu. Promítání bylo doplněno přednáškou „Ty mrtvý lež a nevstávej“ archeologa Bohumíra Dragouna. Tématem letošního ročníku byl především nejznámější upír Dracula ve starších i nových filmech (Kníže zvaný Dracula, rok 1979, Upír Nosferatu, rok 1922, Dracula, rok 1931, Dracula, rok 1992). Festival navštívilo 150 diváků.


Folkový festival: Ozvěny prázdnin – sedmý ročník folkového festivalu na hradě Orlíku navázal na přerušenou tradici malých folkových festivalů konaných v Humpolci na přelomu 80. a 90. let pod názvem Setkání pod Orlíkem. Uskutečnil se 17.-18. července 2020. Páteční večer byl věnován především místním kapelám (Kolibříci, Strniště, Skaláci) a hostem byla skupina Taxmeni. Sobotní program nabídl pestřejší složení (Jakodoma, Slávek Janoušek, Klíč, ArsCameráta, Ty a My, Sabina Uxová, FajnBeat, Bohemiano). Festival navštívilo 180 diváků.


Oba festivaly ovlivnila zdravotní omezení a některý doprovodný program byl zrušen.




bottom of page