top of page

Charita Pelhřimov - domácí hospicová péče IRIS


Také letos si Domácí hospicová péče pelhřimovské charity podala žádost o podporu ve Velké výzvě nadačního fondu a tak na její provoz přispívají dary firemních partnerů fondu a dary veřejnosti skrz Darujme.cz


https://youtu.be/X_W3E_jzslo ... dokument o práci IRIS, doporučujeme ke shlédnutí


POČET KLIENTŮ IRIS ZA ROK 2022 PODLE OBCÍ

Černov – 1

Červená Řečice – 1

Dunice (okres Benešov) – 1

Houserovka – 1

Humpolec – 3

Chřenovice (okres Havl. Brod) – 2

Chvojnov – 1

Johanka – 1

Kamenice nad Lipou – 1

Kožlí (okres Havl. Brod) – 2

Ledeč nad Sázavou – 4

Mirotín – 1

Nový Rychnov – 1

Pacov – 4

Pelhřimov – 4

Plačkov – 1

Počátky – 3

Rynárec – 1

Těmice – 1

Žirovnice – 3

DpS Pelhřimov – 26

DpS Humpolec – 8

CELKEM – 71


Spolu dokážou víc

Široký záběr služeb Charity Pelhřimov je jednoznačně výhoda. Dokazují to i dva letošní příběhy, kdy na pomoci klientům spolupracovala Domácí hospicová péče Iris, Občanská poradna Pelhřimov a Charitní záchranná síť.


Paní H. byla 98letá dáma, která dříve žila na západě Čech. Po zhoršení svého zdravotního stavu – kdy se u ní rozvinula demence a onkologické onemocnění – se přestěhovala k synovi na Pelhřimovsko. Syn je však sám pokročilého věku a náročná péče o maminku už jej velmi zmáhala. Žena trpěla častým neklidem, vzdorovala a v noci se budila. Proto tým Domácí hospicové péče Iris vyjednal umístění klientky do domova pro seniory, kde jí ve spolupráci s tamním personálem nadále poskytoval paliativní péči. Přijetí do domova ovšem podmiňovala nutnost mít trvalé bydliště ve městě. Pro rodinu bylo nepředstavitelné v dané situaci běhat po úřadech, o klientce ani nemluvě, proto se vedoucí domácí hospicové péče domluvila s kolegyní, která v rámci Charity vede občanskou poradnu. Děvčata z poradny neváhala a vyrazila do domácnosti. Do tří dnů bylo vše kolem změny trvalého bydliště vyřízeno a už nic nestálo v cestě přestěhování nemocné paní do domova, kde s přispěním hospicového týmu bez zbytečných hospitalizací v pohodlí a klidu strávila své poslední dny.


Pan S. se ve svých teprve 42 letech potýkal s onkologickým onemocněním. Pečovala o něho maminka. Šlo o sociálně velmi slabou rodinu. Využití bezplatných zdravotních služeb Domácí hospicové péče Iris to samozřejmě nebránilo, ale protože pelhřimovská Charita dovede pomoci v mnoha směrech, nezůstalo pouze u paliativy. Charitní služby spojily síly a po zmapování situace v rodině nastavily pracovnice Charitní záchranné sítě na dobu péče režim každotýdenního dovozu potravin, drogerie a oblečení. I po skonu syna navíc zůstala žena v kontaktu s občanskou poradnou, která jí nabídli oporu v právních a finančních záležitostech.


Jsme rády, že nám spolupráce mezi službami takto skvěle funguje, protože dohromady vždycky zmůžeme víc,“ pochvalují si různorodost a všestrannost charitních aktivit vedoucí Jana Edrová a Jana Žižková.


Děkujeme Vám.







bottom of page